Aktywne ferie ze Stowarzyszeniem Dar Serca

Podopieczni Stowarzyszenia ,,Dar Serca” podczas ferii zimowych w sposób atrakcyjny spędzają swój czas wolny.

Był czas na integrację grupy. Dzieci ułożyły zasady bycia razem podczas ferii. Powstał ,,Dekalog małego turysty”. Poznały zasady zachowania bezpieczeństwa podczas ferii, legendę o świętym Walentym, zwyczaje karnawałowe w Polsce i na świecie.

W czasie warsztatów plastycznych powstały walentynkowe serduszka oraz maski karnawałowe. Dzieci grały w ulubione gry planszowe. Podopieczni odwiedzili także kino w Pałacu Kultury Zagłębia, gdzie spotkali się np. z bohaterami kreskówki ,, Kosmiczny Mecz 2”.( LeBron James i drużyna animków muszą pokonać w meczu koszykówki złośliwą sztuczną inteligencję. Stawką pojedynku są losy świata). Promowali także zdrowy tryb życia poznając techniki pływania na basenie. W ramach doskonalenia umiejętności społecznych, bawiąc się, wykonywali eksperymenty czy budując maszynę szyfrującą. Na szlaku naszych feryjnych wędrówek znalazło się także Muzeum Sztygarka, gdzie dzieci wzięły udział w warsztatach karnawałowych a zwiedzając muzealne sale, wyruszyli w podróż przez wieki, odkrywając historię…Było też kino świetlicowe z ulubionym popcornem.

Ciepłe posiłki zapewniają nam między innymi Naleśnikowe Amory.

Ferie trwają a na naszych podopiecznych kolejne przygody czekają…

Zajęcia odbywają się w ramach projektów: ,,Świetlica środowiskowa KRAINA PRZYJAŹNI”, „W krainie emocji” dofinansowanych przez Urząd Miejski w Dąbrowie Górniczej, Pajacyk – Polska Akcja Humanitarna oraz Fundacja Santander Bank Polska